Новини

Ватрушка

22-05-2019

 Ватрушка – популярний та улюблений вид солодкої випічки вже дуже багато років. 
Древні слов’яни вже пекли ватрушки, і саме вони дали їм таку назву. Слово «ватрушка» походить від слова «ватра» - вогнище, багаття.
Цікаво, що у Миколи Гоголя була своя версія походження слова «ватрушка»: письменник вважав, що ця назва походить від слів «терти» та «втирати» (зокрема, втирати сир в тісто), тому він вперто писав не «ватрушка», а «вотрушка». І хоч лінгвісти довели, що великий письменник помилявся, у його творах ви все ще можете зустріти «вотрушки».

Читати далі

Паска

04-04-2019

    Паска – обрядовий здобний великодній хліб, поширений в Україні, та у деяких інших народів.

Зазвичай випікають кілька пасок різних розмірів, часом  - для кожного члена родини і обов’язково одну велику – для всіх.

    Паски зі здобного тіста символізують життя Христа серед людей. Вважається, що паска довгий час не черствіє. Тому за старих часів її з’їдали не відразу. Верхівку пасхальної булки брали з собою на перші весняні роботи і з’їдали в полі, щоб рік був урожайним. 

  Найстаріша паска у світі була спечена у Страсну п’ятницю в 1821 році. Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона  Ненсі  Тітман . Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. Більш того, на ній чітко зберіглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки. Відомо й ім’я творця майбутньої реліквії.  Кекс (традиційний великодній хліб у британців) спік пра-пра-прадід Ненсі - Вільям Скіннер, який працював булочником.

  Сама Ненсі пишається своєю реліквією і готова передати її спочатку своїй дочці, а потім внучці і дуже сподівається , що кекс ще довгі роки буде зберігатися в її родині, переходячи з покоління в покоління.

  Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці. Знавці вражені настільки дивовижною здатністю паски не псуватися стільки років.   

  На сьогоднішній день існує безліч рецептів смачної паски.  ЇЇ можна як приготувати самостійно, так і придбати у магазині, що дуже полегшує господиням  підготовку до свята.

 

Читати далі

"День і ніч"

25-03-2019

         Зустрічайте новинку -  торт « День і ніч» ! 

Це неймовірно смачний та дуже ніжний торт,  виготовлений з шоколадно-медових коржів, прошарованих масляно-заварним кремом.  Зверху смаколик прикрашений вершковим кремом, та декором із какао та чорного шоколаду. Торт виготовлений з якісних та натуральних інгредієнтів.

Читати далі

Бездріжджовий хліб

18-02-2019

  Хліб без додавання дріжджів був не тільки першої їжею людини, а й з давніх часів був засобом для профілактики багатьох хвороб. На відміну від продукту, приготованого з застосуванням одноклітинних грибків, він не шкодить корисній мікрофлорі кишечника, не викликає метеоризм і добре засвоюється.

  Варто зауважити, що такий продукт містить мало вуглеводів і жирів, в порівнянні зі звичним видом хліба, також знижена його калорійність, вона становить всього 177 калорій на 100 г.

  Чим же так унікальний цей продукт? Справа в тому, що дріжджі, потрапивши в організм людини, починають активно розмножуватися і заважають розвитку здорової мікрофлори, тим самим мікроорганізми провокують появу проблем з травленням і надмірної ваги. А ось бездріжджовий хліб засвоюється набагато краще і не порушує кишкову мікрофлору. 

 

Читати далі

Технологія приготування дріжджового тіста

18-02-2019

Цікаво знати, що …

   Бродіння тіста починається з моменту його замішування і закінчується на початковому етапі випічки або обсмажування виробів. При бродінні в тісті відбуваються складні фізико-хімічні й біохімічні процеси, у результаті яких змінюються фізичні властивості тіста, що має важливе значення під час його обробки, і накопичуються різні продукти, які надають певного смаку й аромату випечених виробів. Розпушування тіста вуглекислим газом дозволяє одержувати вироби зі специфічною структурою, що сприяє ліпшому перетравленню продукту.

   Волога сприяє бродінню, а відтак, що більше в тісті води або молока, то інтенсивніше відбувається цей процес.

Оптимальна температура для бродіння – 25-35 °С. Для "слабкого" борошна бродіння варто здійснювати при низьких температурах (25-30 °С), для "сильного" – при більш високих (30-35 °С).

Накопичення в тісті вуглекислого газу – продукту спиртового бродіння – знижує активність дріжджів, і щоб вилучити його надлишок, тісто в процесі  необхідно періодично перемішувати (обминати).

Обробка тіста. Приготовлене тісто нарізають шматками необхідної маси, розкочують і дають їм "підійти". Потім зі шматків тіста формують відповідні вироби і дають їм вистоятися. Сенс цих операцій полягає в тому, що при формуванні виробів з них майже повністю витісняється вуглекислий газ, тому вироби, випечені одразу ж після формування, мають неналежно розпушену хлібну м'якушку і покриту тріщинами скоринку. Щоб цього не сталося, сформовані вироби перед випічкою витримують у теплому приміщенні. При цьому в них утвориться вуглекислий газ, що розпушує тісто і збільшує його об'єм.

Читати далі

"Княжий Хліб" до свята Стрітення готовий!

14-02-2019

   Традиційно 15 лютого на свято Стрітення ми готуємо милих « жайворонків» з тіста та роздаємо дітям.

  З давніх-давен існує традиція, коли діти отримавши «жайворонків» бігли з ними на подвір`я та закликали весну, а награвшись – з’їдали.

  Нам дуже подобається підтримувати традиції та приносити радість дітям.

 

Читати далі

Новинка! Смачні Еклери!

13-02-2019

Десерт  « Еклер» з’явився вперше у Франції на початку XIX ст. Автором ласощів вважається Марі-Антуан Карем. Однак рецепт випічки з тіста, замішаного на гарячих інгредієнтах, і кремової начинки став таким популярним, що в інших країнах знайшлися охочі приписати собі авторство, а щоб збити ласунів з пантелику, придумали свої назви десерту. Наприклад в США «Еклери» називають « Довгий Джон», а в Німеччині – « Любовна кісточка» та  « Заяча лапка».

До Вашої уваги пропонуємо "Еклери з заварним кремом" :

- зі смаком шоколаду;

- зі смаком малини;

- зі смаком крем-брюле; 

- з карамеллевим смаком;

- зі смаком фісташки.

Ці вишукані тістечка будуть прикрасою на святковому столі або додадуть різноманіття сірим будням. Чудові смаки цих Еклерів не залишать байдужими навіть самих вибагливих гурманів.

  

Читати далі
Top